Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Zonnepanelen zijn een goede investering. Voor het milieu én voor uw portemonnee. De aanschaf van zonnepanelen verdient u in de loop van jaren terug. U bent namelijk minder kwijt aan energie, waardoor u bespaart op uw energiekosten. Hoelang het duurt tot u uw investering terug heeft verdiend, noemen wij de terugverdientijd. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt sterk beïnvloed door verschillende factoren, namelijk:

De totale aanschaf kosten
De gemiddelde opbrengst in kWh
De gemiddelde elektriciteitsprijs

De totale kosten van uw zonnepanelensysteem
Allereerst wilt u de totale aanschaf kosten van uw zonnepanelensysteem weten. De ene installatie met zonnepanelen is de andere niet. Het kostenplaatje van een systeem met zonnepanelen is op haar beurt afhankelijk van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de capaciteit van de installatie (hoe groot is het huishouden dat het systeem moet kunnen bedienen), maar ook aan het type paneel. Pas wanneer u hier rekening mee houdt, beschikt u over een solide basis om de terugverdientijd op zonnepanelen te berekenen. Als u voor onze panelen kiest, bestaan de totale kosten ook uit de randapparatuur, zoals omvormers, bekabeling en de montageapparatuur. Daarnaast worden de installatiekosten ook verrekend. Wilt u de totale kosten berekenen? Gebruik onze tool. Op basis van uw jaarlijkse verbruik adviseren wij het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft. Vervolgens berekenen wij de kosten exclusief btw voor u.

De gemiddelde opbrengst
De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per jaar verschilt per paneel en is afhankelijk van kwaliteit en de capaciteit (in Wattpiek). Desondanks kunt u kijken naar de verwachte jaaropbrengst van de zonnepanelen die wij aanbieden. U kunt het als volgt uitrekenen: het maximaal vermogen zonnepaneel in wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh. De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland. Wanneer u een offerte aanvraagt, houden wij rekening met de seizoenen. Onze zonnepanelen hebben een capaciteit van 310 Wp. Per jaar levert een zonnepaneel dus gemiddeld 263,5 Kwh zonnestroom op.

De actuele stroomprijs.
Bij het berekenen van de terugverdientijd van een systeem met zonnepanelen is het altijd belangrijk om stil te staan bij de actuele stroomprijs. Wat zou u namelijk moeten betalen voor stroomverbruik wanneer u niet over een systeem met zonnepanelen beschikt? Momenteel is de gemiddelde elektriciteitsprijs per kWh 0,22 euro. Voor elk kilowattuur dat u verbruikt betaalt u dus 0,22 euro aan stroom.

De terugverdientijd
Nu u de belangrijkste factoren weet, kunt u de terugverdientijd berekenen. Door de gemiddelde opbrengst in kWh te vermenigvuldigen met de actuele stroomprijs, weet u wat u in het eerste jaar kunt besparen in euro’s. Als u de totale besparing van het eerste jaar deelt door de totale kosten, komt u uit op de terugverdientijd in jaren. Geen zin om te rekenen en wilt u gelijk uw terugverdientijd weten? Gebruik dan onze handige online tool.