Schoonmaaktips voor zonnepanelen

Zonnepanelen schoonmaken hoeft gelukkig meestal niet. Een flinke regenbui doet vaak al wonderen. Echter, ondanks dat er redelijk veel neerslag valt in Nederland, is het belangrijk om uw zonnepanelen schoon te maken. U kunt dit gerust zelf doen.

Als u een bedrijf moet inhuren om uw zonnepanelen te laten schoonmaken, kan dit een dure grap worden. De prijs is dan vaak hoger dan het bedrag dat u terugverdient als de zonnepanelen schoon zijn.

Het kan gewoon met lauw water en een spons. Bent u benieuwd hoe u dat moet aanpakken? Wij adviseren u graag.

Veiligheid eerst!
Schakel het zonne-energiesysteem tijdens het schoonmaken uit en kom niet aan de bekabeling. Het is af te raden om op de zonnepanelen te leunen of tegen het glas van de panelen te stoten. Raak dus niet uw zonnepanelen aan met uw handen. Is uw dak goed bereikbaar (bijvoorbeeld plat dak) gebruik dan warm water met speciaal reinigingsmiddel en een zachte spons. Liggen uw zonnepanelen op een schuin dak? Zorg dan altijd voor valbeveiliging. Vanaf de grond kunt u de zonnepanelen schoonmaken met een uitschuifbare telescoopwisser, hogedruk plantenspuit of tuinslang. Dit is niet de beste manier om de panelen grondig te reinigen, maar het zorgt er wel voor dat het belangrijkste vuil verwijderd wordt.

Wat is het beste reinigingsmoment
U kunt uw zonnepanelen het best reinigen in het voorjaar. Vanaf de maand mei gaan uw zonnepanelen veel energie opwekken. Het is daarom handig om nog voor de maand mei te beginnen met de schoonmaakbeurt. Er is dan namelijk voldoende zon, maar het is nog niet te warm. Wanneer u uw zonnepanelen dus vóór de lente schoonmaakt, dan profiteert u in de beste maanden van het jaar meteen van een verbeterde opbrengst. Reinig daarnaast de zonnepanelen als de zonnestraling minimaal is, bijvoorbeeld ’s morgens of ‘s avonds. Zodoende droogt het water niet te snel op en blijven er minder resten achter.

Inspecteren kan geen kwaad
Inspecteren is niet hetzelfde als reinigen. Bekijk circa drie keer per jaar de zonnepanelen. Als uw zonnecellen door vuil en vogelpoep minder licht opvangen, presteren uw zonnepanelen minder goed. Wees vooral alert op vlekken. Eén grote klodder op één zonnepaneel kan al voor een rendementsverlies zorgen van 2 tot 5%. Mocht uw paneel besmeurd zijn met vuil, reinig uw paneel dan direct.

Gebruik geen schoonmaakmiddel
U heeft geen speciaal schoonmaakmiddel voor zonnepanelen nodig. Wij adviseren u om helemaal geen schoonmaakmiddel te gebruiken bij het reinigen van uw zonnepanelen. Sommige schoonmaakmiddelen zijn vrij agressief waardoor de coating van de zonnepanelen aangetast wordt. U kunt daarom het best lauw water en een spons gebruiken. Zelfs als u vogelpoep weghaalt, kan dit gewoon met een zachte doek en wat water.

Wel gebruiken Niet gebruiken
• Een zachte doek of spons • Schuurspons
• Lauwwarm ontkalkt water • Harde borstel
• Tuinslang • Schoonmaakmiddelen
• Speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen • Hogedrukspuit