Zonnestroom

Zonnecellen, zonnepanelen, zonnestroom, zon-pv, of photovoltaïsche zonne-energie: het zijn allemaal termen voor dezelfde techniek. De officiële benaming voor zonnestroomtechnologie is kortweg PV, van het Engelse 'photovoltaic'. Wij hanteren op deze pagina de term zonnestroom.

Wat is zonnestroom

Zonlicht voorziet de aarde van enorm veel energie: duurzame energie. Zelfs meer dan we verbruiken. De hoeveelheid zoninstraling – en de daaruit te halen energie – is vele malen groter dan het energiegebruik. Ook in Nederland. Er zijn dan ook volop kansen voor zonnestroom, elektriciteit opgewekt door fotovoltaïsche systemen (PV-systemen). Vooral via daken en gevels van woningen en andere gebouwen. Juist in een dichtbevolkt land als Nederland zijn die er voldoende. Bovendien is de kwaliteit en daarmee de opbrengst van de huidige generatie PV-systemen sterk verbeterd.

Hoe wordt zonneschijn elektriciteit? Hier is een overzicht van de feiten over zonne-energie, het proces en de apparatuur waarmee jij je eigen schone, betaalbare energie kunt genereren.

Zonnepanelen

De zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen (PV) die zonlicht gedurende de dag omzetten in gelijkstroom (DC) -elektriciteit.

Inverter

Dit apparaat zet de gelijkstroom opgewekt door de zonnepanelen om in de wisselstroom (AC) -elektriciteit.

Elektrisch paneel

De wisselstroom wordt vanuit de omvormer naar uw elektrische paneel gestuurd om uw lampen en apparaten van zonne-energie te voorzien. Het elektrische paneel wordt vaak een "zekeringkast" genoemd.

Energiemeter

De energiemeter meet uw energieverbruik. Het gaat eigenlijk achteruit wanneer uw systeem meer vermogen genereert dan u onmiddellijk nodig heeft. Deze overtollige zonne-energie compenseert de energie die u 's nachts verbruikt.

Energiegrid

Uw bedrijf is nog steeds verbonden met het netwerk. Je hebt die stroom 's nachts nodig van het nutsbedrijf, maar maak je geen zorgen. De kosten worden gecompenseerd door overtollige zonne-energie die u overdag op het net zet.

Powergids Controlesysteem

Ons exclusieve PowerGids bewakingssysteem volgt continu uw energieproductie en zorgt ervoor dat uw zonne-energiesysteem soepel werkt. Het waarschuwt zelfs onze reparateurs in het zeldzame geval dat zich problemen voordoen.

TOP